Günümüzde birçok uygulama ve işletme için belirlenen mekanlara giriş çıkış yapan insanların sayılması ve raporlanması, planlama, verimlilik ve ölçülebilirlik açısından önemli bir ihtiyaç haline geldi.
Alışveriş merkezleri ve perakende sektöründe müşteri yoğunluğunun ölçülmesi, kampanyaların yönetilmesi, kaynakların ve personelin doğru planlanması ve optimum verimliliğin yakalanması için kişi sayma sistemleri yoğun olarak kullanılıyor.
Kişi sayma ve sınırlandırma sistemlerinin kullanıldığı alanlarda kaç kişinin bulunduğunu görülebilir. Hangi zaman aralıklarında ne kadar yoğunluk olduğunu tespit edilebilir ve ihtiyaca uygun olarak raporlar kolaylıkla üretilebilir.
Özellikle yaşadığımız pandemi süreciyle birlikte kapalı alanlarda aynı anda bulunabilecek kişi sayısının sınırlandırılması ve sosyal mesafe kurallarının uygulanabilirliği hayati önem taşır hale geldi. Mağazalar, restoranlar, marketler, sosyal tesisler gibi birçok mekan için maalesef kişi sayısı sınırlamalarına uymak zorunda olduğumuz bir süreci yaşıyoruz.
İşletmelerin bulaş riskini en aza indirerek, çalışmalarına kesintisiz devam edebilmesi için de bölgesel kişi sayısı sınırlamalarına uygun olacak şekilde çalışma alanlarını düzenlemesi gerekiyor. Bu sistemler geçiş kontrol sistemleri ile entegre çalıştırılarak, bir alanda hangi personelin ne zaman bulunduğu takip edilebilmektedir. Geçiş kontrol sistemi entegrasyonu ile bölgeler için belirlenen kişi sayısı aşıldığında girişlerin engellenmesi de mümkündür. Sistem üzerinden bulaş durumlarında hasta kişinin hangi alanlarda ne zaman bulunduğu tespit edilebilmekte ve kimlerle temas kurduğu belirlenebilmektedir.
Artan ihtiyaçlar ve çeşitlenen kullanım alanları kişi sayma sistemlerinin ihtiyaca ve uygulamaya göre özelleştirilmesini zaruri hale getirmiştir. Bu özelleştirmeler ile kişi sayma sistemlerinin kurulumunun ve kullanımının kolaylaştırılması, çok lokasyonlu projelerin yönetilebilmesi ve yatırım bütçelerinin düşürülmesi hedeflenmektedir.
Örneğin küçük bir markette içerdeki kişi sayısının bir ekranda müşterilere gösterilmesi ve içerideki kişi sayısının izin verilenden fazla olması durumunda uyarı verilmesi yeterli bir çözüm olarak görülmektedir. Böyle bir ihtiyaç için yüksek maliyetli sunucu ve merkezi olarak kontrol edilebilecek yazılım yatırımları veya SaaS kontratları yapmak kabul edilebilir olmayacaktır. Bir ekran ve bir sensörle düşük maliyetli bir çözüm bu tür yerler için uygun olacaktır. Ancak bir zincir market söz konusu olduğunda tüm lokasyonlardaki mağazaların merkezi olarak takip edilebilir olması gerekmektedir.
Akaryakıt istasyonlarındaki marketler ve tuvaletlerde de kişi sayma uygulaması yapılması istenebilir. Bu durumda müşteriler içerdeki kişi sayısı hakkında bilgilendirilirken, farklı lokasyonlardaki istasyonlardaki kişi sayılarının merkezi olarak da takip edilmesi istenebilir.
Alışveriş merkezlerinin giriş çıkışlarına ve sosyal alanlarına kişi sayım sistemleri kurularak içerde bulunan toplam misafir sayısı bilgilendirme ekranlarında gösterilebilir. Verilerin alışveriş merkezi yönetimi tarafından takip edilmesi ve sosyal mesafe kurallarına uygun olmayan durumlarda alarmlar üretilmesi gerekebilir.
Giriş yapılan alanın fiziksel özelliklerine göre çizgisel ışın sensörü, 3D Sensör veya turnike ile sayım yapılabilmektedir.
Tüm bunların yanında sayım yapılacak kapı veya girişin özellikleri de kişi sayma sistemi için yapılacak yatırım miktarında belirleyici olmaktadır. Örneğin sadece bir kişinin giriş yapabileceği genişlikte olan bir kapıda düşük maliyetli laser ışıklı kaynağına sahip çizgisel sensörler kullanılabilirken, daha geniş ve aynı anda birden fazla kişinin geçiş yapabildiği kapılarda kameralı ve üç boyutlu tarama yapan sensörlerin kullanılması gerekebilmektedir. Turnike ile giriş yapılan alanlarda turnike üzerinden alınan bilgi ile herhangi bir sensöre ihtiyaç duyulmadan geçiş yapan kişiler sayılabilmektedir.
Bu kadar farklı uygulama senaryosunun ortaya çıkabildiği kişi sayma ve sınırlandırma sistemleri için doğru ürün ve çözümün seçilmesi, ihtiyacın karşılanması ve yatırım maliyetlerinin iyileştirilmesi açısından anahtar nokta olarak görülmelidir.
İnno Teknoloji olarak sahip olduğumuz tecrübe ile önce ihtiyaçlarınızı analiz ediyor ve size özel çözümleri sunuyoruz.
İster tek bir kapı, ister bir alışveriş merkezi, isterseniz tüm Türkiye’de farklı lokasyonlardaki mağaza veya akaryakıt istasyonları için kişi sayma ve sınırlandırma sistemi projelerinizde yazılım ve donanım çözümlerimiz ile yanınızdayız.